středa 28. listopadu 2007

Vojna, v ktorej sa práve nachádzame

Ako sa Spojené štáty čoraz viac zapletajú do konfliktu židov a muslimov na Blízkom východe, Američania by sa mali oboznámiť s judaizmom a islamom, s týmito dvoma náboženstvami, čo stoja proti sebe.
Väčšina z nasledujúceho pochádza z knihy "Inside Islam: A Guide for Catholics" od Daniela Aliho a Roberta Spencera, ktorá čerpá z koránu a iných islamských zdrojov. Pán Ali je iracký kurdský učenec, ktorý prestúpil z islamu na katolícku vieru.

Pre kresťana, zvlášť pre katolíka tomistickej tradície (Tomáš Aquinský), je v islame najprekvapujúcejšou koncepcia Allaha. Podľa islamského učenia Allah nielenže je všemocný, ale on môže sám sebe a zákonom logiky odporovať a človek vôbec nemá slobodnú vôľu. Keď sa Allahovi zachce, môže zvrátiť vlastné morálne zákony a požehnávať vraždu a cudzoložstvo, hoci on sám dáva prednosť opaku. (Takisto by mohol dať mandát manželstvám rovnakého pohlavia. Jeho všemocnosť možno prirovnať len k americkým súdnym dvorom; západný kresťan v ňom vidí takmer rozhodcu).

Islam uznáva niektoré časti hebrejských a kresťanských textov, ale radikálne mení ich význam. Považuje Ježiša za veľkého proroka (a Máriu za jeho panenskú matku), ale upiera mu božskosť. Učenie o trojici považuje za svätokrádežnú doktrínu; vieru v ňu za formu polyteizmu, hodnú odsúdenia. Allah nie je "Otec" a nemá syna. Sám Mohamed bol človekom a prorokom; ten o sebe nikdy netvrdil, že je božskej povahy. Korán popiera, že Ježiša by boli ukrižovali a že zomrel.

Ak je kresťanom súdené prekliatie, to rovnako platí pre židov, ktorých korán nazýva "synovia prasiat a opíc". Sám Mohamed, veľký bojovník a prorok, nariadil zavraždenie početných židovských vodcov a radoval sa, keď zabil židovku, ktorá sa mu posmievala neslušnými veršami. Len muslimi budú spasení.
Iná malá kniha: "The Jewish History, Jewish Religion" od dnes už zosnulého prof. Israela Shahaka objasňuje vplyv talmudického judaizmu na štát Izrael. Podľa Shahaka, Talmud a s ním spojené tradičné učenie "vštepuje pohŕdavý postoj a nenávisť k nevercom", zvlášť voči kresťanom. V istej modlitbe sa snažne prosí: "Nech sa všetci kresťania okamžite stratia!"

Talmudská literatúra sa viac zaujíma o rituály a praktické nariadenia, než o teológiu, ako jej rozumia kresťania a je celý presiaknutý tým, čo Shahak označuje za "veľmi hlbokú nenávisť voči kresťanstvu". Píše: "Podľa Talmudu Ježiša popravil platný rabínsky súd za modlárstvo, za podnecovanie iných židov k modlárstvu a pohŕdanie rabínskou vrchnosťou." Iné židovské zdroje ho vinia z čarodejníctva a nástoja na tom, že je mu súdené peklo, kde bude trpieť vo vriacich výkaloch; že to bol "bastard" a jeho matka "sa hrala na neviestku" s rímskymi vojakmi, a tak ho počala, nečistým spôsobom, počas menštruácie.

Okrem takýchto obrazných konkrétností Shahak cituje aj iné state z Talmudu, kde sa zakazuje židom zachraňovať život nevercom (okrem výnimočných okolností), predávať im pôdu, piť víno, ktorého sa dotýkali neverci, chváliť ich, nedovoliť im vypovedať na rabínskych súdoch, a tak podobne. Pobožnému židovi prikazujú odpľuť si (trikrát, ak je to možné), keď prechádza popri kresťanskom cintoríne alebo keď vidí kríž.

V judaizme je cudzoložstvo jedným z najťažších hriechov. Cudzoložstvo vydatej židovky, to je ťažký prečin oboch zúčastnených. Ale žid pritom môže mať bezstrestne pohlavný styk s nežidovkou, či už je vydatá alebo nie, akoby išlo o nevedomé zviera. Takže "koncept cudzoložstva neplatí pre pohlavný styk medzi židom a nežidovkou".

A čo sa týka vraždy? "Ak sa vraždy dopustí nežid pod židovskou jurisdikciou, treba ho popraviť bez ohľadu nato, či bol obeťou žid alebo nie. Ale keď je obeťou neverec a vrah prestúpi na židovskú vieru, vtedy ho nepotrestajú."

Štát Izrael, ani arabské štáty sa dnes už do písmena svojich zákonov nedržia. Ale tieto príklady stačia k tomu, aby sme si uvedomili, aké cudzorodé sú ich kultúry kresťanskému a západnému mysleniu. Títo vnímajú svet úplne iným spôsobom, preto je nanajvýš naivné myslieť si, že pragmatickí Američania môžu vyriešiť ich metafyzické nepriateľstvo mašinériou, ktorú my nazývame "demokracia".

zdroj: Prop.sk

Žádné komentáře: