středa 28. listopadu 2007

Vždy keď počujem...

Vždy keď počujem niekoho vystatovať sa, že Amerika je najlepšia krajina na svete, chcem sa spýtať - boli ste už vo Švajčiarsku?

Ja som bol, raz som tam strávil celý týždeň. Nudný týždeň. Žiadna vojna, žiadna medzinárodná kríza, žiadne zločiny, žiadna z vecí, ktoré dávajú životu tú správnu chuť pre nás správnych chlapov. Dokonca ani nikto nevedel, kto bol prezidentom. Švajčiari nikdy nemali slávneho prezidenta. Ich národný hrdina je stále ten chlapík, čo lukom zostreľuje jabĺčka z hláv, ich národnou zábavou je jódlovanie a ich pýchou je Medzinárodná organizácia červeného kríža.

Nechcem sa rúhať a tvrdiť, že Švajčiarsko je tá najlepšia krajina na svete, ale iste môžeme vyhlásiť Švajčiarsko za krajinu, ktorá má najviac zdravého rozumu. Táto krajina má menej histórie za posledných tisíc rokov než väčšina krajín za poslednú generáciu. Poznáte starú čínsku kliatbu "Bodaj by si žil v zaujímavej dobe!" Švajčiari si nepamätajú "zaujímavú dobu" Majú hrdú históriu, že nerobia históriu.
Švajčiarsko si odsedelo v kľude dve svetové vojny, za čo je odsudzované ľuďmi, ktorí si myslia, že vojna je povinnosť. Švajčiari si zase myslia, že zbytok sveta sa môže tešiť zo vzájomného vyvražďovania aj bez nich. Nevstúpili do NATO alebo EÚ. Sú spokojní, prikrčení pod Alpami, zatiaľčo Američania prekročia dva oceány ak treba, len aby si užili dobrej vojny. Nemajú vojakov, vojnové lode, ponorky ani vojenské základne okolo sveta. Ani atómové bomby. A nemajú ani cintoríny padlých.

Skrátka Švajčiari sú to, čo sa všetci tí správne rozmýšľajúci ľudia naučili volať izolacionisti. Tvrdohlavo si udržujú svoju samostatnosť a neutralitu. S následkom, že veľmi málo Švajčiarov zomrelo v dvadsiatom storočí násilnou smrťou. Aby som nezabudol, Švajčiarov netrápi terorizmus. Osama bin Ladín pravdepodobne nikdy nepočul o Švajčiarsku, iba ak si tam ukladá svoje peniaze. Možno to nie je tá najslávnejšia krajina na svete, ale nikto ich nevolá Veľký Satan.

Niežeby Švajčiari neboli pripravení brániť sa. Muži musia podľa zákona slúžiť v milícii a držia si zbrane v domoch. Keď však hovoria o obrane, oni aj myslia obranu, žiadne budovanie ríše, nový svetový poriadok, žiadne globálne vodcovstvo.

Majú federálny systém vlády a vo Švajčiarsku, i keď to znie neuveriteľne, to znamená decentralizáciu. Každý kantón si stráži svoju samostatnosť. Prezident má minimálnu moc a málo možností stať sa "veľkým" prezidentom. Švajčiarsky frank patrí medzi najstabilnejšie meny trezory švajčiarskych bánk sú najbezpečnejšie na svete.

Prirodzene táto krajina, slobodná, mierumilovná a prosperujúca, niektorých dráždi. Pred pár rokmi bolo kriku, že Švajčiarsko ukrýva "nacistické zlato." Ukázalo sa, že to bol podvod a snaha o vydieranie Švajčiarov. Dalo sa im na výber, buď zaplatiť miliardy dolárov alebo byť predmetom medzinárodného odsúdenia a sankcií. Neskoršie sa ukázalo, že nacistické zlato bolo vymyslené a obvinenia cynickou ohováračskou kampaňou.

Samostatnosť bola vždy nenávidená internacionalistami a centralistami. Pápežstvo je nenávidené , pretože pápež na rozdiel od politikov a novinárov sa nedá kúpiť ani donútiť. Švajčiarsko nenávidia, lebo ostáva samo a nezávislé od "medzinárodného spoločenstva." Zatiaľčo Američania sa dali vtiahnuť do konfliktov starej Európy, pred ktorými chceli pôvodne uniknúť, Švajčiarsku sa podarilo oddeliť od svetového napätia bez toho, aby opustilo kontinent. Ak chcete zažiť vo Švajčiarsku zažiť vzrušenie musíte si ho zaobstarať sám, štát vám ho neposkytne. Môžeme to sumarizovať ak povieme, že Švajčiarsko stratilo viacej životov na lyžiarskych svahoch ako vo vojnách.

História Švajčiarska je história politicky najúspešnejšej krajiny a vzorového politického systému moderného sveta, ale nejako o tom nikdy nepočujeme. Prečo nie? Pretože je to trápne a zahanbujúce pre všetky ostatné krajiny. Väčšina svetových politikov chce amerikanizovať svoje krajiny, ale ak by skutočne mali starosť o blaho svojich občanov, ich život, slobodu, majetok, tak by chceli svoje krajiny pošvajčiarštiť. Je to znak tých časov, že musím vymýšľať toto nové tak veľmi potrebné slovo.

Žádné komentáře: